A végzősök 95 %-a 1 éven belül állást talált

Diplomaosztó 2010. július 3.A megkérdezettek 85 %-a az államvizsgát követő fél éven belül, 95 %-a 1 éven belül talált állást, a munkahellyel rendelkezők 25 %-a pedig alig néhány évvel a végzés után már vezető beosztásban dolgozik - ez is kiderült abból a felmérésből, amelyet a Kecskeméti Főiskolán készítettünk a Diplomás Pályakövető Rendszer alkalmazásával.

A kutatás a Modern hallgatói és intézményi szolgáltatás - versenyképes főiskola (TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-0018) című uniós projekt keretében valósult meg.

 

A felmérés során nemcsak diplomásokat, hanem jelenlegi hallgatókat és munkáltatókat is megkerestünk, hogy minél hitelesebb értékelést kapjunk a főiskola tevékenységéről. Az uniós projekt keretében 678 diplomást személyesen kérdeztek meg a kérdezőbiztosok a 2007 és 2009 között végzettek közül és 248 munkáltatónál jártak, a jelenlegi hallgatók közül pedig 1229-en töltötték ki a kérdőívet.

Ha most állnának a felvételi előtt, a végzettek 76%-a, a jelenlegi hallgatók 85 %-a biztosan vagy valószínűleg ismét jelentkezne a Kecskeméti Főiskolára. A most a főiskolára járók 64 %-a teljes mértékben vagy nagymértékben elégedett az oktatással, a végzetteknél ez az arány 70 %. A diplomások 84 %-a értékelte nagyon jónak és jónak a Kecskeméti Főiskolát. A jelenlegi hallgatók kiemelték az oktatók segítőkészségét és a magas szintű elméleti képzést, ugyanakkor szeretnének még több gyakorlatot és szorosabb kapcsolatot a munkaerőpiaccal, és keveslik a külföldi szakmai gyakorlati lehetőségeket. A végzettek szintén az elméleti oktatás színvonalát értékelték a legmagasabb pontszámmal és kevésnek találják a mesterképzési kínálatot. A főiskolára járók fele tervez további tanulmányokat, közülük minden második biztosnak vagy valószínűnek tartja, hogy a Kecskeméti Főiskola kínálatából választ, de ez a szám - ahogyan a felmérésből kiderül - magasabb is lehetne, ha a főiskola szélesítené mesterképzései kínálatát.

Az összes megkérdezett diplomás 51 %-a már az államvizsga előtt rendelkezett állással, de a nappalin végzettek 85 %-a is talált munkát fél éven belül, 95 %-uk pedig 1 éven belül. A felmérés időpontjában 92 %-uknak volt állása, 5 % nyilatkozott úgy, hogy éppen munkát keres. A felmérésben részt vevő, állással rendelkező végzettek 25 %-a vezető beosztásban dolgozik, 4 %-uk felső vezetőként. A megkérdezettek 86 %-a olyan munkakört tölt be, amely a végzettségéhez kötődik, csak 8 % nyilatkozott úgy, hogy munkájában nem tudja hasznosítani a főiskolán megszerzett tudást.

A felmérésben olyan cégek is értékelték a főiskola által kibocsátott munkavállalókat, ahol foglalkoztatnak a Kecskeméti Főiskolán végzetteket. Az 5-fokú skálán 4-esnél jobbra értékelték a csapatmunkára való alkalmasságot, az együttműködési készséget, a kommunikációs képességeket, az informatikai ismereteket, a tanulási, fejlődési képességeket és az elméleti tudást. 3,5 és 4-es közötti osztályzatot kapott a gyakorlati tudás és a problémamegoldó képesség. Egyedül az idegen nyelvek ismeretét értékelték a munkáltatók 3,5-nél kevesebbre, 3,34-re. A megkérdezett munkáltatók 38 %-a szívesen alakítana ki szorosabb kapcsolatot a főiskolával, akár szakmai ismeretek oktatásában, tanácsadásban, közös képzésfejlesztésben is együttműködne, további 46%-uk pedig tanácsadói, véleményezői szerepet vállalna.

 

A felmérések  eredményeiből készült összefoglalót és a teljes elemzést tartalmazó dokumentumot (elemzések és kérdőívek) a Kecskeméti Főiskola hálózatán a http://dokumentumok   honlapon  a bal oldali menüben a Diplomás Pályakövetásre kattintva lehet megtalálni.